Ulkomaalaisten urheilijoiden oleskelulupien saaminen Suomeen on entistä säädellympää. Lakimuutokset ovat tuoneet mukanaan tiukennuksia, joihin seurojen, urheilijoiden ja valmentajien on tärkeävarautua ajoissa. Alla 7 tärkeintä vinkkiä onnistuneeseen prosessiin.
1. Hae oleskelulupa aina ulkomailta ennen Suomeen tuloa
Pääsääntöisesti ensimmäistä lupaa tulee hakea ennen maahan saapumista. Suomessa jätetty hakemus voidaan hylätä, jos urheilija on jo tullut maahan ilman lupaa tai viisumia on käytetty väärin.
2. Toimeentulon on tultava urheilusta – ei sivutöistä
Urheilijan luvan saaminen edellyttää ammattimaisuutta, mikä mitataan tulotasolla. Vuonna 2025 urheilijalta vaaditaan 1 123 €/kk tuloja pelkästään urheilusta. Esimerkiksi siivoustyöt tai Wolt-lähettinä toimiminen eivät riitä perusteeksi urheilijan oleskelulupaan.
3. Tee hakemus huolellisesti – kerralla kuntoon
Täydellinen hakemus nopeuttaa käsittelyä. Hakijan on käytettävä omaa Enter Finland -tiliään ja tiedettävä sopimuksensa ehdot. Kaikki asiakirjat (mm. työsopimus) on liitettävä mukaan heti.
4. Työnteko sallittua vain luvan jälkeen (yli 90 pv)
Jos työsuhde kestää yli 90 päivää, urheilija ei saa työskennellä ennen luvan myöntämistä. Pelkkä hakemuksen vireilläolo ei riitä työnteko-oikeuden saamiseen.
5. Seurojen työnantajavelvoitteet korostuvat
Palkka on maksettava ajallaan ja pääosin rahana, luontoisetujen ei tule kattaa koko palkkaa. Työsuhteen päättymisestä on tehtävä ilmoitus Migriin 14 vrk:n kuluessa. Velvollisuuksien laiminlyönti voi johtaa seuraamuksiin.
6. Perheenjäsenet mukaan jo hakuvaiheessa
Puolison ja lasten hakemukset kannattaa jättää samassa yhteydessä urheilijan kanssa. Se nopeuttaa käsittelyä ja ehkäisee viivästyksiä.
7. Virheitä ei katsota enää läpi sormien
Syksyn 2024 lakimuutosten myötä viranomainen suhtautuu entistä tiukemmin moitittavaan menettelyyn – esimerkiksi virheellisiin tietoihin, oleskeluoikeuden väärinkäyttöön tai epämääräisiin sopimuksiin.
📌 Muista:
– Aina ulkomailta käsin, kun sopimus jo tehty
– Toimeentulo täytyy täyttyä urheilusta
– Työnteko-oikeutta ei ole ennen luvan saamista
🔗 Hyödyllisiä linkkejä: